Tag ansvar og håndter smerten

Tal med din læge


Smerter er komplekse og kan have mange årsager. Derfor findes der mange forskellige metoder til at behandle og håndtere smerter. Valget af lægemiddel afhænger bl.a. af, hvilken smertetype man har. Nogle smertestillende lægemidler virker på både nociceptive smerter (smerter, der opstår pga. vævsskade) og neuropatiske smerter  smerter, der opstår pga. sygdom eller skade i nervesystemet), mens andre lægemidler virker specifikt på enten neuropatiske eller nociceptive smerter.

Alt efter årsag, smertetype og styrke, kan lægen lave en behandlingsplan, der omfatter både medicinsk behandling, psykologhjælp og fysisk træning.

Det er vigtigt, at man følger lægens råd og involverer sig i den ordinerede smertebehandling. Det er som regel en god ide at følge et fast skema, så man er sikker på, at man tager sin medicin på de mest hensigtsmæssige tidspunkter i løbet af døgnet.

1 ud af 5 voksne danskere lever med kronisk smerte1. 
Lær mere om stikkende, brændende, jagende smerte her.
Få mere information

Kroniske smerter forsvinder sjældent af sig selv. Tal med din læge.

Hvordan påvirker kroniske smerter dig - en omvæltning


Udover det fysiske ubehag ved at skulle udholde kroniske smerter, er der en række konkrete følgevirkninger: Hverdagen ændrer sig. Man kan ikke det samme som før, og det er svært at vænne sig til de nye begrænsninger. Forandringerne kan mærkes både ude og hjemme, blandt venner og familie, og på arbejdet – som man måske forsøger at holde fast i med næb og kløer

Daglige aktiviteter man før tog for givet, bliver nu til udfordringer: At gøre rent. At lave mad. At lege med børn eller børnebørn. At dyrke sport. Det hele må man forholde sig til på ny.